Diabetologia - Centre Medic Catalonia

Tel. 93 215 37 93
Vaya al Contenido

Diabetologia

Especialitats


DRA. L. CHOQUE UÑO


La diabetis és una malaltia crònica que apareix pel fet que el pàncrees no fabrica la quantitat d'insulina que el cos humà necessita, o bé la fabrica d'una qualitat inferior. La insulina, una hormona produïda pel pàncrees, és la principal substància responsable del manteniment dels valors adequats de sucre en sang. Permet que la glucosa sigui transportada a l'interior de les cèl · lules, de manera que aquestes produeixin energia o emmagatzemin la glucosa fins que la seva utilització sigui necessària. Quan falla, origina un augment excessiu del sucre que conté la sang (hiperglucèmia). De fet, el nom científic de la malaltia és diabetis mellitus, que significa "mel".

La diabetis afecta el 6% de la població. Les possibilitats de contraure augmenten a mesura que una persona es fa gran, de manera que per sobre dels setanta anys la pateix al voltant del 15% de les persones. És essencial educar els pacients perquè controlin la seva diabetis de forma adequada, ja que pot comportar altres malalties tant o més importants que la pròpia diabetis: malalties cardiovasculars, neurològiques, retinopatia (afecció ocular que pot conduir a la ceguesa) o nefropatia (malaltia del ronyó). El moment d'aparició de la malaltia, així com les causes i símptomes que presenten els pacients, depenen del tipus de diabetis que es tracti.

    Diabetis tipus 1 Les edats més freqüents en què apareix són la infància, l'adolescència i els primers anys de la vida adulta. Acostuma a presentar-se de forma brusca, i moltes vegades independentment que hi hagi antecedents familiars. Es deu a la destrucció progressiva de les cèl · lules del pàncrees, que són les que produeixen insulina. Aquesta s'ha d'administrar artificialment des del principi de la malaltia. Els seus símptomes particulars són l'augment de la necessitat de beure i de la quantitat d'orina, la sensació de cansament i la pèrdua de pes.
    Diabetis tipus 2 Es presenta generalment en edats més avançades i és unes deu vegades més freqüent que l'anterior. Per regla general, es dóna la circumstància que també la pateixen o l'han patit altres persones de la família. S'origina a causa d'una producció d'insulina escassa, juntament amb l'aprofitament insuficient d'aquesta substància per part de la cèl · lula. Segons quin defecte dels dos predomini, al pacient se li haurà de tractar amb pastilles antidiabètiques o amb insulina (o amb una combinació d'ambdues). No acostuma a presentar cap tipus de molèstia ni símptoma específic, pel que pot passar desapercebuda per a la persona afectada durant molt de temps.
    Diabetis gestacional. Es considera una diabetis ocasional. Es pot controlar igual que els altres tipus de diabetis. Durant l'embaràs la insulina augmenta per incrementar les reserves d'energia. A vegades, aquest augment no es produeix i pot originar una diabetis per embaràs. Tampoc té símptomes i la detecció es realitza gairebé sempre després de l'anàlisi rutinari a què se sotmeten totes les embarassades a partir de les 24 setmanes de gestació.

Entre els principals símptomes de la diabetis s'inclouen:

    Freqüència en orinar (fenomen de la "llit mullada" en els nens).
    Fam inusual.
    Sigueu excessiva.
    Debilitat i cansament.
    Pèrdua de pes.
    Irritabilitat i canvis d'ànim.
    Sensació de malestar a l'estómac i vòmits.
    Infeccions freqüents.
    Vista ennuvolada.
    Talls i rascades que no es curen, o que es curen molt lentament.
    Picor o entumiment a les mans o els peus.
    Infeccions recurrents en la pell, la geniva o la bufeta.
    A més es troben elevats nivells de sucre en la sang i en l'orina

Sintomas Diabetes
Diebetes
Regreso al contenido