Plantilles Esportives - Centre Medic Catalonia

Tel. 93 215 37 93
Vaya al Contenido

Plantilles EsportivesMolts corredors populars, així com un altre tipus d'atletes, van cada dia a la consulta del podòleg, principalment afectats d'alguna malaltia o lesió, o bé, en menor mesura, simplement, per conèixer el seu tipus de trepitjada, amb la finalitat de poder escollir el calçat adequat i reduir així el risc de possibles lesions. Desafortunadament, la majoria dels nostres pacients són esportistes que pateixen una lesió i que acudeixen a la consulta de l'especialista en podologia esportiva després d'haver passat per les mans d'altres professionals de la salut. I, en bona part d'aquests casos, l'ús d'unes plantilles podria haver evitat la lesió, però elles continuen sent les grans oblidades de l'equipament esportiu i, en general, de la cura de la salut del peu.

En ple segle XXI, i malgrat els enormes avenços en Medicina, el peu segueix sent l'assignatura pendent del nostre aparell locomotor. És inconcebible, fins i tot alarmant, observar nens i adults caminar d'una manera incorrecta, amb alteracions manifestes en els seus genolls i peus, el que en definitiva es tradueix en comportaments dinàmics poc fisiològics. Un fet que, sumat a l'ús de calçats incorrectes, provoca situacions de fatiga, estrès i dolor, depenent del grau d'alteració, edat i activitat.

Hem constatat a Espanya un canvi enorme en quant a política sanitària, des del punt de vista del tractament de les deformitats del peu. Fa quatre dècades existia, al nostre entendre, una sobreactuació terapèutica per part de pediatres i traumatòlegs, de manera que era habitual veure multitud de nens portant pesades i limitants botes, anomenades de Thomas, juntament amb plantilles metàl · liques, el conjunt provocava al nen un efecte de limitació absoluta del necessari moviment articular del peu i turmell, a part de l'efecte psicològic que aquestes botes exercien en ells. Nens, avui ja adults, que recorden aquesta etapa de la seva vida amb veritable horror.
Plantilles, una solució eficaç per prevenir lesions esportives

Des de fa alguns anys, els podòlegs venim observant amb veritable preocupació com hem passat d'aquesta sobreactuació, a l'absoluta omissió terapèutica per bona part de la comunitat mèdica davant de casos evidents de deformitats o alteracions anatòmiques, fins al punt de defensar que la utilització de «plantilles »per a la correcció de problemes com peus plans, valgs o amb molt arc hauria de limitar exclusivament als casos en què el nen patís dolor.

Aquest és un argument que als podòlegs ens sembla, com a mínim, perillós i per descomptat situen al peu en inferioritat de condicions en prevenció i tractament respecte a altres parts del cos com els ulls o la boca.
No ens imaginem a un oftalmòleg comentant als seus pacients que tot i tenir 4 diòptries no els col·locarà ulleres si no els fa mal el cap, o estomatòleg que negui la col · locació d'uns braquets si no hi ha mal de queixal o de cap.

És inconcebible, fins i tot alarmant, observar nens i adults caminar d'una manera incorrecta, amb alteracions manifestes en els seus genolls i peus

La pràctica mèdica acumulada en gairebé tres dècades ens ha mostrat que la utilització de plantilles ha d'instaurar a partir dels 4 o 5 anys d'edat en casos d'alteracions estructurals de l'aparell locomotor, com ara (anteversió femoral, genu valc, peu aplanat, valg o lax).

De fet molts dels esportistes que van a consulta pateixen lesions per alteracions en la seva trepitjada arrossegades des de la infància, quan tenim la possibilitat de corregir l'estructura anatòmica del peu fins als 14 anys.
Per això, quan un atleta va a la consulta la primera pregunta sol ser sempre la mateixa: Com es va produir la lesió, en quin moment, quant de temps porta lesionat? La lesió és gairebé sempre conseqüència d'un increment brusc de l'activitat, a causa de la millora de l'estat físic, a la intensitat de les sèries, l'abús de superfícies dures, al canvi brusc de superfície d'entrenament, l'ús de calçat inadequat i, sobretot, per alteracions pel que fa a l'estructura de l'aparell locomotor i més concretament del peu.
En ple segle XXI el peu segueix sent l'assignatura pendent del nostre aparell locomotor

És fàcil per als quals hem corregut i passem dels cinquanta observar com ha anat evolucionant el món del corredor. Els avenços tecnològics quant a qualitat dels materials, la diversitat pel que fa a marques i models de sabatilles, els teixits de la roba tècnica, la qualitat de la nutrició, dels entrenaments, fins i tot la filosofia del corredor popular, que cada vegada en major nombre es tira al carrer per debutar en aquesta apassionant activitat de córrer per córrer, fan que cada vegada hi hagi més carreres populars i nous reptes per conquerir.

Sens dubte un dels canvis més importants és l'estudi biomecànic. El corredor debutant s'haurà de sotmetre a dues exploracions fonamentals, la prova d'esforç i l'estudi biomecànic. Amb aquest últim, coneixerà: El tipus de peu i trepitjada, l'estat dels seus músculs i articulacions, la relació entre les seves lesions i el seu aparell locomotor, si pot o no seguir corrent amb garanties de no lesionar-se, el tipus de sabatilla més apropiada per el seu peu i si és convenient utilitzar plantilles.

Són els corredors que presenten una manifesta alteració, congènita o adquirida, del seu aparell locomotor els que hauran de recórrer a elles, les grans oblidades del material esportiu imprescindible.

Exemples de les múltiples alteracions susceptibles de necessitar plantilles són la volta plantar augmentada o disminuïda, l'alineació del taló en valg, o en var, l'alineació dels genolls en X o el desgast desigual o exagerat de la sola de la sabatilla, entre d'altres . Però les plantilles poden fer molt més de prevenir lesions, també són necessàries en el tractament de lesions del peu (com la fascitis plantar, entre moltes altres),) i del genoll (en el tractament de lesions de la cuixa, com la tendinitis d'la musculatura anterior de la cama, la de la musculatura posterior de la cama i la cintilla iliotibial.

No obstant això, no totes les plantilles són iguals i, per tant, no totes tenen la mateixa eficàcia a l'hora de prevenir o curar lesions. La millor tècnica per obtenir unes plantilles que «s'ajustin» com «guants» al peu i compleixin plenament la seva funció són aquelles que es dissenyen després de l'estudi biomecànic de la trepitjada. Una vegada coneguda la realitat anatòmica i funcional dels nostres atletes, obtenim un motlle d'escaiola del peu, denominat positiu del peu en càrrega, simulant el gest del membre en la carrera i ajudats per una càmera podo pneumàtica. El material de fabricació és el etilen vinil acetat, més conegut com EVA. És certament revolucionari per les seves qualitats d'amortiment, durada i pes, al qual afegim unes resines reforçants i altres materials viscoelàstics d'última generació.
Plantilles, una solució eficaç per prevenir lesions esportives

Amb això busquem un perfecte equilibri entre amortiment i estabilitat, amb un òptim ajust al peu. També que siguin fàcils de netejar i amb bon índex de recuperació, estabilitat i durabilitat. Molt lluny han quedat les plantilles per elements de cuir que realitzàvem fa 3 dècades.

Gràcies a l'ús de plantilles podem millorar l'alineació de peus i genolls, acomodar o modificar la volta plantar, corregir el contacte del peu a terra, optimitzar l'enlairament del peu i millorar el gest esportiu

Cap corredor té la seva trepitjada perfecta i quan es tracta de fer molts quilòmetres i sobretot quan concorren alteracions anatòmiques i lesions recurrents, unes plantilles poden millorar el rendiment esportiu i evitar lesions. La nostra recomanació és que la plantilla sigui prescrita per un professional qualificat i personalitzada per a cada peu i esport.

Regreso al contenido